De gasfles

Ook al zal de gasloze caravan aan terrein winnen, nog niet iedereen kan direct een nieuwe caravan kopen. In de bestaande caravans zit meestal nog gewoon een gasfles. Gasflessen zijn er in allerlei soorten en maten, en soms vinden mensen het lastig om de juiste gasfles te kiezen. Ga je voor butaangas of (bio)propaan? Moet je een kunststof fles kiezen of liever een lichtgewicht metalen fles?

Propaan of butaan

Propaangas is geschikt voor alle weersomstandigheden, dus ook bij koud weer is deze goed te gebruiken. Dat is dan ook meteen de reden dat de meeste gasflessen gevuld zijn met (bio)propaangas. Butaangas is namelijk niet meer te gebruiken bij temperaturen onder de vier graden Celsius. Met een caravan waarin je kookt op butaangas op wintersportvakantie gaan is dus niet zo’n goed idee.

De gasfles

Je kunt voor een eigen gasfles kiezen en deze elke keer opnieuw vullen. Het is wel zo dat er steeds minder gasvulstations zijn voor propaangas. Daarentegen komen er wel steeds meer omruilpunten. Je bent het voordeligst uit met een merkloze gasfles, een omruil- of statiegeldfles is aanzienlijk duurder.

De gaskraan

De gaskranen op de gasflessen zijn niet allemaal hetzelfde. Zo hebben de Duitsers de Shell C-kraan en in Nederland hebben we een DIN-gaskraan. Sommige gasleveranciers met een eigen gasfles hebben ook een eigen gaskraan. Het is dus niet verstandig om voor zo’n bijzondere gaskraan te kiezen als je niet bij zo’n ruil- of vulpunt in de buurt blijft. Als je veel verschillende landen aandoet kun je beter een DIN-fles kopen met een set verloopnippels erbij. Ga je altijd naar hetzelfde land op vakantie, dan zou je kunnen overwegen om voor het gebruik ter plekke een plaatselijke gasfles aan te schaffen.

Goedgekeurde gasfles

Zorg dat je altijd gebruik maakt van een gasfles die is gekeurd. Dat keuren moet om de zoveel tijd gebeuren en meestal wordt de fles voor 10 jaar goedgekeurd, maar soms langer. De keuringsdatum staat meestal op een ring onder de gaskraan of er zit een speciaal etiket op de gasfles. Bij de statiegeldfles moet de producent zorgen dat zijn flessen op tijd gekeurd zijn. Dat zit meestal bij de prijs inbegrepen. Als je een eigen gasfles hebt ben je als eigenaar zelf verantwoordelijk voor de keuring. Zorg wel dat het gebeurt, want het is belangrijk dat je veilig te werk gaat wanneer je gas gebruikt. Zijn er beschadigingen aan de gasfles, gebruik hem dan absoluut niet meer.

Aanbevolen artikelen