Als je een caravan gaat aanschaffen moet je goed op een aantal dingen letten. Er is zoveel keus op dit gebied. Niet alleen wat betreft merken, maar ook als het gaat om modellen, indeling en uitrusting. Je moet dus kijken welke caravan het beste bij jou en je gezinsleden past en natuurlijk moet de aanschafprijs ook nog bij je budget passen.

Goed voorbereiden

Het beste kun je eerst eens voor jezelf op een rijtje zetten wat je nu echt belangrijk vindt. Om hiervoor ideeën op te doen kun je bijvoorbeeld eens een kijkje gaan nemen in een grote showroom met verschillende modellen of je bezoekt een beurs die speciaal gericht is op caravans. Als je jouw wensenlijstje gaat opstellen moet je eveneens bedenken wie er met je meegaan en of zij ook altijd in de caravan zullen gaan slapen. Soms gaan oudere kinderen slechts af en toe mee of ze gaan mee maar slapen liever in een tentje. In zo’n geval zijn die extra slaapplaatsen niet een echte must of kun je voor wat krappere slaapplaatsen gaan.

Wat is je budget

Wanneer je jouw budget gaat bepalen voor de aanschaf moet je ook rekening houden met de extra vaste lasten. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten voor de verzekering, het onderhoud en de stalling. Kijk ook of je auto in staat is de caravan daadwerkelijk te trekken, anders komen er nog meer kosten bij in de vorm van een andere auto. Bereken ook de kosten voor de trekhaak als je die nog niet onder je auto hebt zitten.

Een verzekering voor de caravan is niet verplicht, want op het moment dat de caravan aan de auto is gekoppeld valt hij onder de WA-dekking van de autoverzekering. Dit geldt niet voor de cascoschade aan de caravan. Schade aan derden, bijvoorbeeld tijdens het manoeuvreren met de caravan, valt meestal onder je persoonlijke WA-verzekering.

Aanbevolen artikelen